Tørring og nedkøling

En hurtig nedkøling og tørring af kornet er vigtig

En hurtig nedkøling og tørring af kornet er vigtig for at forhindre vækst af lagersvampe og gøre kornet lagerfast. Når korn opbevares ved en høj vandprocent og/eller en høj temperatur stimuleres lagersvampenes vækst. Som en del af deres livscyklus danner svampene giftstoffer (toksiner), som kan udgøre en betydelig sundhedsrisiko for forbrugeren, hvis de forekommer i fødevarerne. Udover øget risiko for lagersvampe mister kernerne vægt jo højere temperatur og

Hvis temperaturen i kornet fx er 11 ºC, skal kornet tørres ned til 14-15 % vand for at være lagerfast.

Vandindhold kornet ligger ved, idet kernerne ånder og afgiver varme. For at reducere risikoen for udvikling af toksiner og bibeholde en høj kvalitet er det meget vigtigt, at kornet nedtørres og nedkøles til lagerfasthed straks efter høst. Tørt korn er i sig selv altså ikke en garanti for, at kornet er lagerfast. Kornet skal også være afkølet.

Del dette indlæg

Relaterede indlæg

Føring af logbog

For at overvåge kornets kvalitet skal der føres logbog over temperatur og vandindhold under nedtørring og oplagring af kornet. Der bør foretages vand- og temperaturmålinger

Læs mere

Opmærkning af silo

Oplagres der andet end konceptavl af den pågældende kornsort på kornlageret, skal der være en sikker adskillelse, så sammenblanding undgås. Silo(er) med konceptavl skal i

Læs mere

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål kan du kontakte os via vores formular. Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.