Tørring og nedkøling af korn

En hurtig nedkøling og tørring af kornet er vigtig

Tørring og nedkøling af kornet er vigtig for at forhindre vækst af lagersvampe og gøre kornet lagerfast. Når korn opbevares ved en høj vandprocent og/eller en høj temperatur stimuleres lagersvampenes vækst. Som en del af deres livscyklus danner svampene giftstoffer (toksiner), som kan udgøre en betydelig sundhedsrisiko for forbrugeren, hvis de forekommer i fødevarerne. Udover øget risiko for lagersvampe mister kernerne vægt jo højere temperatur og

Hvis temperaturen i kornet fx er 11 ºC, skal kornet tørres ned til 14-15 % vand for at være lagerfast.

Vandindhold kornet ligger ved, idet kernerne ånder og afgiver varme. For at reducere risikoen for udvikling af toksiner og bibeholde en høj kvalitet er det meget vigtigt, at kornet nedtørres og nedkøles til lagerfasthed straks efter høst. Tørt korn er i sig selv altså ikke en garanti for, at kornet er lagerfast. Kornet skal også være afkølet.

StackView er et effektivt trådløs temperatur- og fugtighedsmåler værktøj, der hjælper med at måle temperaturen og fugtighed på ens afgrøder og silos, og den medfølgende software kan installeres på ens pc eller mobiltelefon for at sende en alarm, hvis temperaturen i en af lagrene eller markerne overstiger en vis grad. Ved realtidssporing kan StackView hjælpe med at optimere tørrings-og købeprocesserne, så kvaliteten på kornet ikke forringes. 

 

 

 

Læs også: Kvalitet i marken

Del dette indlæg

Relaterede indlæg

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål kan du kontakte os via vores formular. Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.

Få de seneste nyheder

Du vil kun modtage et nyhedsbrev om måneden. Du kan til hver en tid afmelde.